Pikkuleivät (GF, V)

24.12.2021

Tässä kehittelemäni pikkuleipäresepti, joka on siis ei pelkästää luontaisesti gluteeniton ja vegaaninen mutta myös soijaton eikä se sisällä raffinoitua valkoista sokeria. Olen sitä vuoden (?!) päivät testaillut ja nyt alkaa olla elementit kohdillaan. Teen näitä pikkuleipiä ainakin kerran kuussa, joten ne ei oikeasti mitään joulupikkuleipiä ole - mutta kaipa nelimausteisia pikkuleipiä voi sellaisiksi kutsua. =)

Tarvitset kaksi isoa kulhoa koska tämä on kaksinkertainen satsi. Lisäksi mortteli on ehdoton! Muuten et saa samaa jytyä mustapippurista ja kardemummasta. Kaupan hyllyllä ties kuinka kauan istuneet jauhetut mausteet ovat menettäneet eteeriset öljynsä enkä niitä suosittele kenellekään. Toiseen puolikkaaseen tulee suklaata, tottakai. Kaikki reseptissä mainitut raaka-aineet ovat luomua, paitsi Virtasalmen jauhosekoitus ja leivinjauho. Jos käytät jotain muuta jauhoa kannattee lisätä noin 1tl psylliumia kuiviin aineisiin.

Huom! Kookoshiutaleet eivät ole sama asia kuin kookoskuitujauho, ei edes blendattuna. On tullut testattua. Suklaan saat valita ihan oman lähikauppasi valikoiman mukaan, käytän itse G&B'n suklaata koska siinä ei ole soijaa. Jos haluat voit lisätä suklaasatsiin myös aitoa vaniljaa. Lisäksi vielä sellainen huomio että muun merkkiset kikherneet sisältävät vetisempää aqua fabaa eli jos käytät jotain muuta kuin Go Greeniä leviävät pikkuleivät enemmän.

Ja sitten leipomaan!

18min 175 C

Tarvitset:

225g Naturli vegaanista levitettä

3dl Foodin kookossokeria

380g Go Green kikherneitä - tarvitset aqua faban eli nesteen, kikherneistä voit tehdä vaikka kaurattoa

3dl Virtasalmen Viljatuote vaalea GF jauhoseosta

2dl Urtekram kookoskuitujauhoa

2tl leivinjauhetta (älä laita liikaa, mittaa tarkasti ja miel vajaa 2tl)

0,5tl ruususuolaa

Green&Blacks 85% tummasuklaa levy (90g)

1tl - 1,5tl rouhittua mustapippuria (Sonnentor tai Foodin)

1tl - 1,5tl rouhittua kardemummaa (Sonnentor tai Foodin)

2tl hienoa inkiväärijauhetta (Foodin)

2tl hienoa Ceylon kanelia (Sonnentor tai Foodin)

Tee näin:

1. Laita uuni lämpiämään. Sekoita kuivat aineet keskenään isossa kulhossa

2. Rouhi mustapippuri ja kardemumma, joka tulee siemenkodassaan; poimi pois kuorenpalat ja laita biojätteisiin. Laita kaikki mausteet pieneen astiaan odottamaan

3. Leikkaa terävällä veitsellä suklaa krouviksi paloiksi leikkuulaudalla.

4. Sekoita toisessa isossa kulhossa vegaanininen levite ja sokeri tasaiseksi massaksi, lisää aqua faba ja sekoita kunnes on jälleen tasainen. Taikina leikkautuu tässä vaiheessa mutta sillä ei ole merkitystä. (aqua faba korvaa kananmunan ja lopputulos on täysin neutraalin makuinen. Voi kuulostaa tosi kummalliselta, mutta toimii todella hyvin!)

5. Lisää jauhoseos 1/4 kerrallaan ja sekoita tasaiseksi. Jaa kahtia (eli laita toinen puolikas kulhoon, jossa sekoitit kuivat aineet).

6. Lisää toiseen puolikkaaseen rouhittu suklaalevy ja toiseen mausteet. Huom! sekoita maustesekoitus va-ro-vas-ti, muuten kaneli lentelee ympäri keittiötä ja saat uskomattoman aivastuskohtauksen. Erhm.

7. Nostele lusikalla (noin) 16 nokaretta leivinpaperilla vuoratulle pellille ja levitä sitten suurinpiirtein pikkuleivän kokoiseksi pyöryläksi. Ei tarvitse olla täydellisiä. Jos teet reseptin mukaisilla raaka-aineilla eivät ne leviä kovin paljoa.

8. Paista kumpikin satsi 175 C uunissa keskitasolla (uunista vähän riippuen) 18min-20min. Oma uunini riittää se 18min mutta voi olla että pitää olla kauemmin. Luota nenääsi! Kun tuoksuu jumalaiselta niin on aika ottaa pois.


Nelimausteiset pikkuleivät.

Suklaapikkuleivät.


Nauti matcha latten, kahvin tai minkä tahansa lämmittävan juoman kera. =)

Macroista minulla ei ole hölkäsen pölhäystäkään - veikkaan että paljon! lol

Ihanaa joulunaikaa kaikille!

t. Pirkitta

Linnunlaulu 1, 10650 Tammisaari
Kaikki oikeudet pidätetään 2021
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!